Over Emma


Emma Prinsen volgde de opleiding reclame- en modetekenen aan de Academie De Schans in Amsterdam. De beperktheid en strakheid van het reclametekenen deden haar werktuigelijk koers zetten naar een andere richting: de vrije schilderkunst.

Kleur, licht en ruimte zijn belangrijke componenten in de muurschilderingen, pastelkrijttekeningen en olieverfdoeken van Emma Prinsen. Ze werkt veel met acrylverf omdat deze haar in staat stelt de transparantie in haar werk te accentueren.

Als je vraagt waarom ze schildert is het antwoord onveranderlijk: om ruimte te scheppen. Vooral  een andere dan de dagelijkse. De maatschappelijke dagelijksheid is doorgaans flauw, grauw en smakeloos. Met forse streken zet Prinsen de toon voor ontsnapping uit het dagelijkse leven en penseelt nauwgezet aan een blijvende versiering. In momenten waarop het bestaan grijs en bevroren lijkt, zijn dromen, klank en kleur, beweging en geur hard nodig.

In 2017 gaat Emma naar Marokko waar ze middenin het Atlasgebergte, tijdens een workshop van Herma Bovenkerk, haar eerste lessen in het werken met steen krijgt. Al snel maakt ze haar eerste kop en er volgen er meer. De reeks is ook nog lang niet af. Emma zegt hierover: “Het is een leerproces, een uitdaging. Ik ben op zoek naar mijn mogelijkheden naar wat ik kan met het materiaal, maar ook om te leren terughoudend te zijn en de steen de ruimte te geven zodat die als het ware meebeslist over de vorm.

De vraag naar de overeenkomst tussen Emma’s schilderijen en haar beelden ligt voor de hand. In haar schilderijen schetst Emma een transparante, wat diffuse wereld, een tijdloze tussenruimte. Haar beelden lijken boodschappers van diezelfde wereld, ons eraan herinnerend dat de draagster daarvan materie is. Door de kop steeds weer opnieuw als model te kiezen wordt duidelijk hoe eindeloos veel vormen die kan aannemen.

Materie versus Transparantie – Vorm versus Ruimte – Licht versus Compactheid.